با سلام خدمت شما عزیزان
ما در این مطلب قصد داریم هر هفته یک تجهیز پزشکی را به شما معرفی کنیم و امیدواریم که برای شما مفید باشد 👇
گلوکومتر(دستگاه اندازه گیری قند خون)
پانکراس (یا لوزالمعده) موظف است که با ترشح گلوکاگون و انسولین، میزان قند خون را در حد استاندارد، (رقمی در حدود 100 میلی گرم در هر یک دهم لیتر خون) نگاه دارد. قند خون (Blood Glucose Level)، اندازه گلوکز موجود در خون انسان یا حیوان است. بدن انسان قادر است تا از طریق عمل هموستاز میزان قند خون را کنترل کند.
بیماران دیابتی، به دلیل اینکه پانکراس آن ها ادر به انجم وظایف خود نبوده و یا بدن توانایی استفاده از هورمون هایی که پانکراس ترشح می کند را ندارد؛ مجبورند که در هر روز، خود، این کار را انجام دهند. این کار به آنان می گوید که آیا وقت تزریق انسولین و یا خوردن یک وعده غذایی هست یا نه.
کاهش قند خون از استاندارد متعارف (بسته به جنسیت و سن متفاوت است)، باعث بروز بیماری هیپوگلیسمی(هایپوگلیسمی) میگردد. افزایش قند خون از استاندارد متعارف نیز باعث بیماری هیپرگلیسمی (هایپرگلیسمی) میگردد که نوع حاد آن، دیابت نامیده میشود.
اصطلاح SMBG یعنی Self Monitoring Blood Glucose به فرآیند کنترل قند خون توسط خود بیمار در خانه با دستگاهی به نام گلوکومتر گفته می شود. این روش بسیار کم زحمت و نسبتا دقیق است. کنترل قند خون برای همه بیماران دیابتی و به طور خاص بیمارانی که انسولین دریافت میکنند، توصیه میشود.
روش کار با دستگاه گلوکومتر
در اینجا دستگاه تست قند خون (گلیکومتر) وارد عمل می شود دستگاه گلوکومتر وسیله ای برای تعیین میزان قندخون به خصوص برای بیماران دیابتی است. روش کار این وسیله به این صورت است که بیمار با سوراخ کردن نوک انگشت به وسیله سوزن، یک قطره خون خارج میکند. همان یک قطره کافی است که قندخون فرد بهوسیله دستگاه اندازه گیری شود. گلیکومترهای امروزی، شامل نوارهای تست حاوی آنزیمی حساس به گلوکوز، به نام گلوکوز اکسیداز است. سپس با وارد کردن این نوار در دستگاه، نوار و محتویات آن با یک الکترود در داخل دستگاه، تماس پیدا می کنند. جریان حاصل از واکنش گلوکوز، یک سیگنال الکتریکی تولید می کند که بسته به شدت این سیگنال، مانیتور یک عدد را نشان می دهد؛ بدین ترتیب که هرچه میزان قند موجود در خون بیشتر باشد، عدد نمایش داده شده بزرگتر است.
روش های سنجش میزان قند خون توسط دستگاه گلوکومتر
اندازه گیری قند خون توسط دستگاه های گلوکومتر با دو روش فتومتری و الکتروشیمیایی انجام می شود.
·فتومتری: دستگاه هایی که با این سیستم کار می کننند، به یک منبع نور، در داخل دستگاه نیاز دارند. در واقع، نور منعکس شده اندازه گیری می شود. در این روش، گلوکز طی واکنش آنزیمی، یک ماده رنگی تولید می کند. نور با طول موج مشخص به نوار تست قند خون می رسد و ماده رنگی تولید شده نور را جذب می کند. مقدار ماده رنگی تولید شده با مقدار گلوکز نمونه متناسب است. مقدار گلوکز بیشتر در نمونه، رنگ بیشتر تولید می کند، نوار نور بیشتری را جذب و نور کمتری را منعکس می کند، بنابراین مشخص می شود که قند خون بالاست
· الکتروشیمیایی: در این روش، گلوکز طی واکنش آنزیمی اکسید می شود که الکترون تولید کند. تعداد الکترون هایی که به دام می افتد، با مقدار گلوکز نمونه متناسب است. گلوکز بیشتر، الکترون بیشتر و گلوکز کمتر، الکترون کمتر تولید می کند. روش فتومتری، در صورتی می تواند کارایی خوبی داشته باشد که دستگاه کاملا تمیز باشد
لارنگوسکوپ
لارنگوسکوپ وسیله ای داسی شکل است که فواید بسیاری در زمینه های هوشبری و مراقبت های ویژه دارد وبیشتر برای لوله گذاری ودسترسی به راه های هایی مورد استفاده قرار میگیرد.
لارنگوسکوپ وسیله ای است که جهت لوله گذاری داخل تراشه در بیماران نیازمند بیهوشی و یا ناتوان تنفسی بکار برده می شود. در عملیات احیای قلبی و تنفسی پیشرفته و نیز در اتاق های عمل و هنگام بیهوشی استفاده از این وسیله پزشکی اجتناب ناپذیر است. پزشکان بیهوشی، تکنسین های هوشبری و فوریت های پزشکی و پرستاران بخش های اورژانس و ویژه اغلب در روند احیای قلبی ریوی و درمان بیمار به لارنگوسکوپ و لوله گذاری داخل تراشه اقدام می نمایند.
حنجره ( (Larynx) قسمتی از راه هوائی است که بین دهان و نای ( (Trachea) قرار دارد و به عنوان “تارهای صوتی” نیز شناخته شده است. زمانی که بیمار به تنفس مصنوعی نیاز دارد، یک لوله به نام “لوله داخل شونده به نای” از طریق دهان یا بینی، وارد نای میشود. وقتی لوله کاملا درون نای قرار گرفت، پزشک با استفاده از لارینگوسکوپ، زبان را به آرامی به سمت بالا هدایت میکند تا بتواند از درستی مسیر لوله و هدایت صحیح لوله به سمت ریهها اطمینان حاصل کند. لارینگوسکوپ شامل دو بخش است: دسته و تیغه.
تیغه را بر روی پایه scope قرار داده و دو قسمت را محکم به هم وصل کنید. تیغه را در دهان فرد از سمت راست زبان قرار داده و به آرامی زبان را به سمت چپ حرکت دهید. تیغه را به عقب دهان فرد پیش ببرید تا اپی گلوت فرد را ببینید.
انواع تیغه لارنگوسکوپ:
تیغه خمیده (مک اینتاش): نوک آن به داخل فضای بین قاعده زبان و سطح خلفی اپی گلوت پیش برده می شود. حرکت به جلو و بالای تیغه که در امتداد محور دسته لارنگوسکوپ اعمال می شود لیگامانهای هیپو اپی گلوتیک را کشیده و اپی گلوت را بالا می آورد و دهانه گلوت را در معرض دید قرار می دهد.
تیغه مستقیم (میلر): نوک تیغه مستقیم از زیر سطح حنجره ای اپی گلوت عبور می کند. حرکت رو به جلو و بالای تیغه که در امتداد محور دسته اعمال می شود اپی گلوت را به طور مستقیم بالا کشیده تا دهانه گلوت در معرض دید قرار گیرد. پایین بردن یا حرکت غضروف تیروئید بیمار به اطراف توسط دست راست متخصص بیهوشی و از خارج گردن ممکن است ظاهر شدن دهانه گلوت را تسهیل نماید.
تیغه نوک خمیده (Heaine ): این تیغه شبیه به تیغه مک اینتاش است اما یک نوک مفصلی دارد و از طریق یک اهرم که توسط شست دست چپ متخصص بیهوشی کشیده می شود در حین لارنگوسکوپی مستقیم کنترل می شود. لارنگوسکوپ به داخل والکولا وارد میگردد. سپس اهرم به کار میرود تا بالا رفتن لیگامان هیپو اپی گلوتیک افزایش یابد
لارنگوسکوپی فیبر نوری
این روش توانایی متخصص بیهوشی را در مراقبت بدون خطر بیمارانی که در معرض اداره دشوار راه هوایی هستند و اثرات سوء ناشی از آن (هیپوکسی شریانی، هیپوونتیلاسیون، آسپیراسیون محتویات معده) را متحمل نموده است. لوله های داخل تراشه ممکن است با کمک لارنگوسکوپی فیبر نوری هنگامی که بیمار بیدار بوده و یا آرام بخش گرفته از راه بینی یا دهان در تراشه جای داده شوند. انتوباسیون تراشه با فیبر نوری برای بیمارانی که مهره های گردنی ناپایدار دارند توصیه می شود.
لارنگوسکوپی فیبر نوری غیر قابل انعطاف:
شامل لارنگوسکوپ بولارد وواسکوپ گلایداسکوپ و آپشراسکوپ است. این وسایل همه به شکل آناتومیک در آمده اند. این لارنگوسکوپ با یک منبع نوری برای استفاده در بیمارانی که شرایط خاصی دارند و محدودیت در باز نمودن دهان یا ناتوانایی در فلکسیون گردن (که لارنگوسکوپی سنتی و انتوباسیون تراشه را دشوار یا غیر ممکن می سازد) به کار می رود. در صورتی که ترشحات راه هوایی فوقانی دید را مبهم سازد، از همه روش های فیبر نوری جلوگیری می نماید از این رو اهمیت تجویز قبلی یک ضد بزاق تاکید می شود.
ترمومتر (دماسنج دیجیتال غیر تماسی)
تب چیست؟
درجه حرارت بدن در مغز انسان و در هیپو تالاموس تنظیم میشود. غالبا دمای بدن بین 35 تا 37 درجه است . اما در افراد مختلف امکان خطای یک درجه ای وجود دارد همان طور که می دانید تب، بیماری نیست و تنها علامتی برای وجود یک بیماری در بدن است. عمدتا باکتریها و ویروسها سبب ایجاد عفونت در بدن میشوند و عفونت ناشی از ویروس سبب فعال سازی گلبولهای سفید می شود این تقابل بین گلبولها در بدن باعث تب می شود، پیام درگیری بدن با باکتری یا ویروس ها به مغز می رسند و مغز به هیپوتالاموس دستور می دهد تا دمای بدن را بالا ببرد
دماسنج یا تب سنج
یکی از تجهیزات پزشکی است که دمای بدن را اندازه گیری می کند. این تجهیزات در انواع جیوه ای , دیجیتال تماسی و غیر تماسی به بازار عرضه می شوند.
ترمومتر های لیزری ( تب سنج غیر تماسی )
می دانیم که جنب و جوش مولکول های هوای گرم و جسم گرم بیشتر از سایر اجسام است، این مولکول ها نوعی انرژی مادون قرمز تولید میکنند که توسط ترمومتر لیزری جذب شده که از طریق لنزها و آینه هایی که درونش تعبیه شده انرژی مادون قرمز را در یک نقطه متمرکز کرده و با اندازه گیری انرژی و تبدیل آن به سیگنال الکتریکی دمای جسم ( بدن ) را بدون تماس اندازه گیری می کند علاوه بر این دمای اجسام در حال حرکت را هم میتوان اندازه گیری کرد و این مدل دماسنج های لیزری تنها وسیله ای است که دقیق ترین دمای جسم را به ما می دهد یعنی با دقتی تا حدود 2 درجه سانتی گراد و 4 درجه فارنهایت دقیق ترین خطا را در میان ترمومتر ها دارد .
اندازه گیری از طریق پیشانی
این روش یکی از متداول ترین روش های اندازه گیری دمای بدن، بسیار دقیق و آسان می باشد. در این روش تب سنجی حسگر یا دماسنج غیر تماسی را بر روی پیشانی قرار داده، دستگاه بالاترین دمای بدن را اندازه گیری می کند. در مدلی دیگر از دماسنج های دستگاه دارای دو سنسور برای سنجش دمای محیط و جسم(بدن) می باشد در این روش نتایج دو اندازه گیری بر اساس موارد کلینیکی تحلیل شده و دمای بدن روی صفحه نمایش ظاهر می گردد.
نمونه ای از کاربردها
دماسنج های مادون قرمز در طیف گسترده ای از کاربردها قابل استفاده هستند. برخی از این کاربردها عبارتاند از:
- اندازهگیری دمای بیماران در بیمارستان بدون دست زدن به آن ها
- در زمان شیوع بیماری های همه گیر که باعث تب می شوند، مانند کروناویروس سارس و بیماری ویروس ابولا، دماسنج های مادون قرمز برای بررسی تب مسافران استفاده شده است.
- نظارت مواد در فرآیندهای مربوط به گرمایش یا سرمایش
- چک کردن تجهیزات مکانیکی یا الکتریکی برای لکه های دمایی و نقاط داغ
- چک کردن بخاری یا درجه حرارت فر، برای کالیبراسیون و کنترل
- برای چک کردن نقاط داغ در آتش نشانی
ترمومتر های لیزری در مدل های تک لیزری و دو لیزری برای سهولت در اندازه گیری و کاهش خطاهای دید اپراتور در تجهیزات اندازه گیری مولتی عرضه میگردد.